GAMA, Bahreyn’deki santral projesini üçüncü çeyrekte tamamlamayı hedefliyor.

Kurulduğu yıldan bu yana batıda İrlanda’dan, doğuda Rusya’nın Sakhalin Adası’na kadar uzanan coğrafyada 25 ülkede, 400’ün üzerinde büyük ölçekli projenin yapımını gerçekleştiren GAMA Holding, Bahrey’nin en önemli projelerinden birini yürütüyor. Yapımını üstlendikleri Kombine Çevrim Doğal Gaz Santrali’nin Bahreyn’de ve bölgede en önemli yatırımlar arasında yer aldığını belirten GAMA Güç Sistemleri ve GAMA Endüstri Genel Müdürü Ahmet Ligvani, “Toplam üç üniteden oluşan santralin ilk ünitesinin ateşlemesini 2018 yılı Ekim ayında başarıyla gerçekleştirdik. Projemizi 2019 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

GAMA Güç Sistemleri’nin, enerji santralleri konusunda globalde önde gelen Mühendislik, Tedarik ve Kurulum (EPC) şirketleri arasında yer aldığını anlatan Ahmet Ligvani, GAMA’nın diğer taahhüt şirketi GAMA Endüstri’nin ise endüstriyel tesisler ve altyapı inşasında globalde en büyük firmalardan biri olduğuna işaret etti. GAMA’nın Türkiye dahil sekiz ülkede 10 bin kişilik iş gücü ile toplam bedeli 3.2 milyar dolara ulaşan projeler yürüttüğünü kaydeden Ligvani, bu ülkeler arasında Bahreyn’in de bulunduğunu hatırlattı.

“Ortadoğu’da kurulan ilk H-Class teknolojisine sahip güç santrali olacak”
Ahmet Ligvani, Bahreyn’deki bin 800 MW ALBA PS5 Kombine Çevrim Santrali’nin ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alarak Ortadoğu’daki projelerine bir yenisini daha eklediklerini belirtti. Söz konusu santralin globalde bir alüminyum tesisi içinde kullanılan ve Ortadoğu’da kurulan ilk H-Class teknolojisine sahip güç santrali olacağına dikkat çeken Ligvani, “ALBA PS5 Kombine Çevrim Doğal Gaz Santrali, ALBA’nın yapımı devam eden altıncı alüminyum döküm hattının elektrik ihtiyacını sağlamak için inşaa ediliyor. Bu döküm hattı tamamlandığında ALBA globaldeki en büyük alüminyum döküm tesisi olacak” diye konuştu.

Toplam üç üniteden oluşan santralin ilk ünitesinin ateşlemesini 2018 yılı Ekim ayında başarıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ahmet Ligvani, “Projemizi 2019 yılının Ağustos ayında tamamlamayı hedefliyoruz. Ülkedeki ilk işimizde Bahreyn’in en büyük ve bu bölgedeki en verimli güç santralinin yapımını üstlendik. GAMA’nın bu projedeki başarısının hem Bahreyn hem de Ortadoğu pazarında yerli firmaların önünü açacağını düşünüyoruz” yorumunda bulundu.

GAMA Endüstri ile de Bahreyn pazarına giriş yapmayı planlıyor.
Bahreyn’in finans merkezi olma ve ekonomiyi çeşitlendirme yönündeki girişimlerinin devam ettiği dönemde, petrol sahalarından daha büyük hafif kaya petrolü ve derin gaz rezervinin keşfedilmesinin de ülkeye ilave bir ekonomik etki yarattığını dile getiren Ligvani, “Bahreyn’in kalkınma girişimlerine ve projelerinin yürütülmesinde büyük katkı sağlayacak olan bu keşfin ülke ekonomisini kayda değer oranda canlandıracağını düşünüyoruz” dedi. Ligvani, bu gelişmelerle birlikte ülkede yeni iş imkanlarının doğacağını belirterek, “Bu durum, bizim Bahreyn pazarına olan ilgimizi artırıyor. Ülkedeki yeni güç santrali yatırımlarını da yakından takip ediyoruz. Diğer taraftan, Ortadoğu’da 44 yıldır varlığını sürdüren ve bu bölgede 75 büyük ölçekli projenin yapımını gerçekleştiren GAMA Endüstri ile de Bahreyn pazarına girmek için ciddi girişimlerde bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

Türk firmalarının başarılı işlerle kendilerini kanıtlamaları halinde Bahreyn’de kendilerine rahatlıkla yer bulabileceğini belirten Ahmet Ligvani, pazarda devamlılığın önem taşıdığını vurguladı. Ligvani, Türkiye menşeli firmaların danışman ve yerel ortaklık gerekliliği olmadan, serbest ticaret yapabilecek statüye sahip olması halinde başarının artacağına işaret etti.