GAMA ve GE tarafından Rusya’da tamamlanan 400 MW’lık elektrik santralı açıldı.

2007 Temmuz ayında imzalanan anlaşma ile Moskova’nın doğusundaki Shatura şehrinde yapımına başlanan 400 MW gücünde kombine çevrim elektrik santralı GAMA ve GE konsorsiyumu tarafından tamamlanarak işletmeye açıldı. Anahtar teslimi inşa edilen ve yaklaşık 300 milyon Euro sözleşme bedeli olan tesis, Moskova bölgesinin önemli ölçüde enerji ihtiyacını karşılayacak olması, E.ON’un Rusya’daki ilk yeni kapasite yatırımı olması ve yabancı bir grubun Rusya’da tamamladığı ilk EPC (Mühendislik-Tedarik-Yapım) işi olması nedenleriyle büyük öneme sahiptir.
Projenin yapımında; konsorsiyum ortaklarından GE ana güç bloğundaki gaz türbini, buhar türbini ve atık ısı kazanı gibi ekipmanların tedarikini, GAMA Güç Sistemleri enerji santralinin mühendisliği, ana güç bloğu dışındaki tüm ekipmanların tedariği, tüm tesisin inşaatı ve montajı ve diğer işleri planlanan zamandan önce tamamladı.
Şu ana kadar yaklaşık 19,000 MW toplam gücünde enerji santralı inşasında görev alan ve enerji santrallarının EPC bazında yapımında dünya çapında deneyime sahip olan GAMA Güç Sistemleri’nin, Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Surgut şehrinde sözleşme bedeli yaklaşık 600 milyon Euro civarında olan 800 MW kapasiteli elektrik santralini de 2011 yılında tamamlanması bekleniyor.
GAMA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ergil Ersü, yapımı tamamlanan Shatura santralin işletmeye başlamış olmasından büyük gurur duyduklarını belirterek, GAMA’nın Rusya’nın ağır sanayisinde önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Ergil Ersü, Rusya’da yapımı 2009 yılında tamamlanan Vyksa şehrindeki 420 milyon dolarlık sözleşme bedeline sahip çelik haddehane projesi ve Kaluga şehrinde yer alan 277 milyon dolar sözleşme bedeline sahip Electrosteel Melting and Casting Complex projelerinin tamamlanması ile yıllık 944 bin ton profil ve inşaat demiri üretim kapasitesine sahip olacağını sözlerine ekledi.