GAMA ve GE Türkiye’deki ilk rüzgâr projelerini hayata geçiriyor.

GAMA Holding A.Ş. ile GE’nin iş birimlerinden GE Energy Financial Services ortak yatırımı olan GAMA Enerji A.Ş., ülkemizin batı bölgesinde bulunan 22,5 megavatlık Sares ve 10 megavatlık Karadağ rüzgâr çiftliklerinde gerçekleşecek, Türkiye’deki ilk rüzgâr enerjisi projelerini duyurdu. Toplam 54 milyon euro’ya mal olacak projede, GE’nin 2,5 megavatlık rüzgâr türbinleri kullanılacak.

Bu projelerde geliştirme ve yatırımı GAMA Enerji üstlenirken, 44 milyon euro’luk finansmanı da Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) gerçekleştirdi. GE Energy, tedarik edeceği 13 türbini bir hizmet anlaşması kapsamında işletecek ve bakımını yapacak.

Projelerde üretilecek elektrik ticari piyasaya satılacak veya Türkiye’de düzenlenmiş tarife garantisinden yararlanacak. İnşaatına gelecek hafta başlanacak Sares rüzgâr çiftliğinin bu yılın sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Karadağ projesinin inşaatının ise bu yıl içerisinde başlaması ve 2011’in ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

GAMA Enerji’nin tahminlerine göre, rüzgâr çiftlikleri yaklaşık 59.000 eve güç sağlayacak kadar elektrik üretecek ve yılda yaklaşık 80.000 ton sera gazı salınımını önleyecek.

GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü M. Arif Özozan, “Toplam proje tutarlarının 45 milyon avro olması beklenen 22,5 MW’lık Sares ve 10 MW’lık Karadağ Rüzgâr Enerjisi santralleri için bugün TSKB’nin düzenlediği ve koordine ettiği finansmanın sözleşmesini imzaladık. Temiz enerjiye dayalı üretimi sayesinde çevre dostu olan ve bulunduğu bölgede istihdam sağlayacak rüzgâr santralleri hem Gama Enerji’nin büyüme hedeflerini destekleyecek, hem de Türkiye’nin koymuş olduğu yenilenebilir enerji kapsamlı hedeflere ciddi katkı sağlayacak. Bunun yanı sıra başta yöre halkı olmak üzere ülkemize ekonomik anlamda da önemli katma değerler sağlayacak.”

GAMA Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Murahhas Aza Hakan Özman da yaptığı değerlendirmede, “Bu iki rüzgâr santrali projesi GE ile üretim ortaklığımızın büyümesini ve Türkiye’nin büyüyen enerji sektörüne yatırım yapmaktaki kararlılığımızı temsil ediyor” dedi.

GE Energy Financial Services Avrupa Genel Müdürü Andrew Marsden, “Bu yatırım GAMA Enerji’nin yüksek kaliteli enerji projelerini geliştirme ve gerçekleştirme yeteneğini ortaya koyuyor,” ded “Ayrıca bu yatırım müşterilerin çevresel zorlukları çözmelerine yardımcı olması bakımından GE’nin ecomagination programıyla da uyumlu ve küresel büyümemize katkıda bulunuyor.” ürkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, 2020 itibariyle elektrik üretiminin yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi planlıyor. Ülkenin rüzgâr enerjisi alanında 88 gigavatlık tahmini potansiyelinin yalnızca 600 megavatını geliştirmiş durumda olduğunu belirten Marsden, “GE Energy Financial Services Türkiye’yi, devlet düzenlemeleri ve tarifeleri uygun biçimde belirlendiği takdirde büyük başarı yakalayabilecek heyecan verici bir yenilenebilir enerji pazarı olarak görüyor,” dedi.