Onursal Başkanımız Erol Üçer Hakkında

EROL ÜÇER’İ ANARKEN

1928 – 2018

Değerli Kurucumuz, Büyüğümüz Erol Üçer’in aziz hatırası, GAMA Ailesinin her ferdinin, destek verdiği her çocuğun, yetişkinin kalbinde ve GAMA Holding’in yarattığı değerlerde yaşayacak…

1928 yılında doğan Erol Üçer, babasının asker olması nedeniyle ilkokul birinci sınıfı Elazığ’da, ikinci sınıfı Gaziantep’te, üçüncü ve dördüncü sınıfı ise Diyarbakır’da okudu. 1939 yılında beşinci sınıfı, babasının atanmasıyla Ankara’da, İltekin İlkokulunda okurken gelecekte iş ortaklığı kuracağı ve üniversite yıllarını da paylaşacağı Uğurhan Tunçata ile tanıştı. Ardından, Atatürk Lisesinin Taş Mektep sonrası döneminin ilk öğrencilerinden oldu. Erol Üçer’in Ankara’nın bu önemli okuluyla kuracağı sonsuz bağın ilk düğümü böylelikle atıldı. Lisede, hariciyeci bir akrabasının üzerinde yarattığı olumlu etkiyle Siyasal Bilgiler’de okumayı planlayan Erol Üçer’in, lise ikinci sınıfta matematik hocasının desteği ve ilgisi sayesinde hayattaki yönü tamamen değişti ve hedefi teknik üniversite olarak şekillendi.

Ankara Atatürk Lisesinden 1946 yılında mezun olan Erol Üçer, devlet bursu ile yatılı olarak girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) 1951 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu.

1959 yılında, İTÜ’de sınıf arkadaşları olan Erol Üçer, Yüksel Erimtan ve Uğurhan Tunçata, Erol Üçer’in babasının tanıdığı bir iş adamı olan Raif Mumcu ile ortak olarak GAMA’yı kurdular. Aldıkları ilk iş, Yeşilırmak üzerindeki köprü inşaatı oldu. Raif Mumcu, çevresinden gelen ‘genç mühendislerle bu yola çıkılmayacağı’ konusunda uyarılara kulak asmadı ve dört ortak ilk büyük işlerini başarıyla bitirdiler. Türkiye’nin öncü firmalarından olan GAMA, iş dünyasına ilk adımı atmış oldu.

1990-2010 yılları arasında GAMA’da Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Üyelik görevlerini üstlenen GAMA Holding Onursal Başkanı Merhum Erol Üçer aktif iş hayatının yanı sıra, eğitime olan derin gönül bağı ile çeşitli sosyal sorumluluk faaliyetlerini hem şahsi olarak hem de kurucu başkanı olduğu Ankara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı (ALEV) çatısı altında devam ettirdi.

Erol Üçer, 1985 yılında, Atatürk Lisesinin 1945-1946 dönemi mezunlarının öncülüğünde 92 kişi ile birlikte Ankara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfını kurdu. 30 yılı aşkın bir süredir başkanlığını aktif olarak yürüttüğü ALEV, okulun fiziki koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra öğrencilerin, öğretmenlerin sürekli gelişimleri için çeşitli destekler verdi. Vakfın sürekli desteği ile bu güne kadar binlerce lise ve üniversite öğrencisi ALEV Vakfı bursu ile hayata atıldı.

Devlet bursu sayesinde ve yatılı okuma imkanı ile İTÜ’den mezun olan Erol Üçer hem devletine olan vefa borcunu hem de o dönem yaşadığı sıkıntıları hiç bir zaman unutmadı. Profesyonel iş yaşamının yanında özellikle kısıtlı imkanlara sahip çocukların, gençlerin ve kadınların eğitimi, gelişimi konusunda ara vermeden bir çok proje gerçekleştirdi.

  • Ankara’da korunmaya muhtaç 200 çocuğun barınması için 2 adet yurt binası yaptırdı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışladı. Islahevinden çıkan ve eğitimine devam eden çocuklar için bir bina satın alıp barınmalarını sağladı ve rehabilitasyon faaliyetlerine katıldı.
  • Milliyet Gazetesi tarafından gerçekleştirilen “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası kapsamında Iğdır, Doğu Bayazıt ve Erzurum’da toplam 350 öğrenci kapasiteli 3 adet kız öğrenci yurdu yaptırdı.

  • İstanbul Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü’nün tamamen yenilenmesi, müze oluşturulması ve enstitünün faaliyetlerinin geliştirilmesi konularında katkılarda bulundu.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi, 2001 Yılı Atılım Projesi kapsamındaki Gümüşsuyu Yurdunun yenilenmesine yaptığı önemli maddi katkının yanı sıra, aynı üniversitenin geliştirilmesi için başlatılan çeşitli projelerini destekledi ve geliştirilmelerine katkılarda bulundu.

Türkiye’nin %100 İngilizce eğitim veren ilk müzik yüksek lisans (1999) ve ilk müzik doktora (2002) programına sahip olan İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak 1999 yılında açıldı.

  • 1997 yılında GAMA Eğitim Vakfının ve 2011 yılında temelleri atılan, bugün 525 öğrencinin eğitim gördüğü Ankara Üniversitesi GAMA Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşuna önderlik ederek gönülden destek verdi.
  • Erol ÜÇER, kişisel olarak çeşitli öğretim kurumlarında okuyan yaklaşık 200 öğrenciye de destek bursu verdi.

2016 Yılında TRT’de yayınlanan “Dünyayı İnşa Edenler” belgeseli kapsamında Erol Üçer’e ayrılan özel bölümü linkten izleyebilirsiniz.

ALDIĞI BAŞLICA ÖDÜLLER

  • O.D.T.Ü. M.Parlar Vakfı 1995 Yılı Hizmet Ödülü
  • T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası (1997)
  • İ.T.Ü. Fahri Doktor Ünvanı (1999)

 

 

  • “Türkiye’de Eğitime Katkıları” Nedeniyle Verilen Ödül (Türk-Amerikan Bilim Adamları Derneği – ATAS) (2001)
  • TED (Türk Eğitim Derneği) “Meslekte Başarı Ödülü” (2001)

 

  • İ.T.Ü. Rektörlüğü Üstün Hizmet Ödülü (2004) – Bugüne kadar Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen dört değerli mezundan birisi oldu.
  • O.D.T.Ü. – Teknokent Silikon Blok İnşaatı, Katkı Ödülü (2004)
  • O.D.T.Ü. Üstün Hizmet Ödülü (2010)
  • İ.T.Ü. Rektörlüğü Altın Arı Ödülleri (1998-2000-2001-2002-2003-2010-2011)